Automatització del reg amb micro:bit

Presentació

Aquest és el projecte amb el qual RobotSitges ha obtingut el primer premi de la competició Bitbot Challenge 2020, que té com a objectiu impulsar les activitats tecnològiques per fomentar les vocacions en TIC entre els infants i els joves, en especial entre les nenes i noies.

Objectiu

La idea d’aquesta activitat neix a partir d’una notícia vista a la web de l’IRTA titulada “Sensors d’humitat al sòl per contribuir a gestionar els efectes del canvi climàtic en la vinya del Penedès”.
L’objectiu principal de l’activitat és donar solució al repte de crear un sistema de reg automàtic amb l’ajuda d’un petit ordinador, micro:bit i sensors que ens ajudin a recollir les dades que permetin controlar la despesa de l’aigua i fomentin el seu estalvi i lluitar contra el canvi climàtic.

El projecte està dividit en dues parts. A la primera part es donaran les eines de programació necessàries per dominar l’entorn de programació de micro:bit i l’obtenció de dades a través de sensors amb petits reptes.
A la segona part es resoldrà el repte a partir de treballar amb la metodologia d’un procés de disseny d’enginyeria: identificar el problema – recollir informació – pensar i imaginar possibles solucions – planificar la solució – construir, testeja, corregir – compartir el resultat.

En conjunt es treballarà el pensament computacional, la programació amb llenguatge visual de blocs, la utilització de sensors i els sistemes informàtics que permetin desenvolupar la solució dins de l’entorn STEM per a superar el repte i intentar que les alumnes descobreixin que programar pot ser fàcil i divertit. Aquest projecte es va treballar amb nenes de nou i deu anys.

Aquí podreu trobar les diferents sessions del projecte que s’aniran afegint en diferents actualitzacions. Si voleu estar informades i informats de les actualitzacions, seguiu el canal de Telegram de RobotSitges.


És un projecte que està en desenvolupament. Darrera actualització 2 de novembre de 2020.