Bitbot Challenge 2020

Avui recuperem aquesta entrada del blog per informar-vos que han estat lliurats els premis “Bitbot Challenge 2020”, que tenen com a objectiu potenciar les vocacions tecnològiques entre les noies a través del lleure, i RobotSitges ha estat guardonat amb el primer lloc.


Enguany, RobotSitges ha participat en la competició Bitbot Challenge 2020 amb un projecte anomenat “Automatització del reg amb micro:bit“. La proposta ha estat una de les guanyadores de la primera fase i s’ha dut a terme amb un grup de quatre noies al mes de juliol.

Aquest és un resum del projecte.

La idea de l’activitat neix a partir d’una notícia vista a la web de l’IRTA titulada “Sensors d’humitat al sòl per contribuir a gestionar els efectes del canvi climàtic en la vinya del Penedès”.
L’objectiu principal de l’activitat és donar solució al repte de crear un sistema de reg automàtic amb l’ajuda d’un petit ordinador, micro:bit i sensors que ens ajudin a recollir les dades que permetin controlar la despesa de l’aigua i fomentin el seu estalvi i lluitar contra el canvi climàtic.
L’activitat està dividida en dues parts. A la primera part es donaran les eines de programació necessàries per dominar l’entorn de programació de micro:bit i l’obtenció de dades a través de sensors amb petits reptes.
Aquesta primera part es treballarà de forma individual i en parelles. A la segona part es treballarà en equip per resoldre el repte a partir de treballar amb la metodologia d’un procés de disseny d’enginyeria: identificar el problema – recollir informació – pensar i imaginar possibles solucions – planificar la solució – construir, testeja, corregir – compartir el resultat.
En conjunt es treballarà el pensament computacional, la programació amb llenguatge visual de blocs, la utilització de sensors i els sistemes informàtics que permetin desenvolupar la solució dins de l’entorn STEM per a superar el repte i intentar que les alumnes descobreixin que programar pot ser fàcil i divertit.


Bitbot Challenge 2020 és una competició pensada per promoure activitats d’estiu de temàtica tecnològica i per fomentar les vocacions en TIC entre els infants i els joves, especialment entre les nenes i noies. La iniciativa està impulsada per la Fundació i2CAT i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya dins del programa Bitbot, que té com a objectiu impulsar les activitats tecnològiques de lleure. La competició està centrada a oferir propostes de casals d’estiu que treballin les temàtiques de la fabricació digital, la programació o robòtica educativa o la ciberseguretat i el ciberactivisme digital.


Ràdio Maricel es va fer ressó de la notícia. Podeu sentir l’entrevista a:

http://www.radiomaricel.cat/2020/07/10/robotsitges-supera-la-primera-fase-duns-premis-de-robotica-educativa/